Home Wij Projecten Concerten en Inschrijving Leerkrachten Foto en Filmpjes Wij en de Media Partners  
Wie is wie Breadcrum wij  
   
vzw Children of the Street

Frans Devriendtstraat 34 bus 12
2600 Antwerpen
info@childrenofthestreet.eu
0474 903 119
ondernemingsnummer: 454.542.790

 
1. Ontstaan Children of the Street

2. Opzet

3. Hoe werken we?

4. Overzicht projecten

5. Inleefreis

6. Muzikanten Children of the Street-band

7. Vrijwilligers

8. Bestuur


1. Ontstaan

Children of the Street werd opgericht in 1993 met de bedoeling iets te doen aan de erbarmelijke leefomstandigheden van de vele straatkinderen in de wereld. Met dit voor ogen organiseerde Children of the Street in dat jaar een zanghappening op de Groenplaats en de Grote Markt van Antwerpen.

Meer dan 1.000 kinderen kwamen toen zingen, een onverhoopt succes, en de zanghappening groeide uit tot een jaarlijks fenomeen. Het aantal kinderen dat deelnam aan de happening bleef jaar na jaar stijgen en in 2000 werd beslist uit te wijken naar het Sportpaleis. In dat jaar zongen meer dan 10.000 kinderen en leerkrachten de longen uit hun lijf!

Sindsdien laat Children of the Street elk jaar het Sportpaleis vollopen met kinderen uit alle onderwijsnetten. De zanghappening wordt bovendien niet langer alleen maar in Antwerpen georganiseerd. In de loop der jaren kwamen ook Diksmuide, Leuven, Gent en Turnhout erbij.

Terug naar menu »2. Opzet

Children of the Street is een project dat draait om kinderen: niet alleen kinderen waar ook ter wereld die leven in penibele omstandigheden, maar ook kinderen hier in onze scholen. Ons doel is dan ook tweeledig:
- via een educatief project kinderen in ons land sensibiliseren voor kinderen op de wereld die het moeilijk hebben om te overleven
- het financieel steunen van initiatieven die ernaar streven de leefomstandigheden van kinderen te verbeteren. Vaak gaat het om projecten die de onderwijskansen van kinderen willen vergroten

Terug naar menu »


3. Hoe werken we?

Onze werkwijze is al die jaren dezelfde gebleven: elk jaar wordt een kleinschalig goed doel gekozen dat zich richt op (straat)kinderen.

Sensibilisering
Scholen en klassen worden aan het begin van het schooljaar aangeschreven met de vraag om deel te nemen aan de zanghappening. We richten ons daarbij op kinderen tussen 8 en 14 jaar. Elke leraar die zich heeft ingeschreven ontvangt vervolgens een lerarenbrochure en elk kind krijgt een educatief pakket met een kinderkrant en een cd met liedjes over het goede doel. Hiermee kunnen de leraren en de kinderen in de weken voor de zanghappening aan de slag en zo leren de kinderen meer over het goede doel en over het land waar het plaatsvindt.

Bovendien leren ze in de klas ook een aantal liedjes over het onderwerp zingen en op de dag van de zanghappening komen alle kinderen van alle scholen samen om deze liedjes te brengen. In Antwerpen bijvoorbeeld is dit dus in het Sportpaleis, in Gent op het Sint-Pietersplein, in Diksmuide op de IJzerweide, in Turnhout in de Warande en in Leuven in de Minnepoort. De liedjes worden geschreven door Oscar Dirk Bohnen – oprichter van Children of the Street – en de vaste leden van de Children of the Street-band, die ze ook live brengen tijdens elke zanghappening.

De optredens, die doorgaan in de maand mei, zijn het eindpunt van het educatieve project. De respons is enorm en elk jaar bereikt Children of the Street ongeveer 16.000 kinderen!

Financiële steun aan het goede doel
De zanghappening in Antwerpen wordt door de vzw Children of the Street zelf georganiseerd. Elk kind dat in Antwerpen deelneemt, geeft 4 euro. Op de andere locaties in Vlaanderen wordt de zanghappening georganiseerd door plaatselijke partners die de Children of the Street-band inhuren om de liedjes live te komen spelen.

De laatste jaren konden we zo telkens ongeveer 20.000 euro schenken aan onderwijsprojecten in Papoea-Nieuw-Guinea, Niger, Suriname, Ecuador en Kameroen.

Terug naar menu »


4. Overzicht projecten

2014 HANDnepal (Nepal)
2013 Escuela Taller de Integracion (Bolivia)
2012 Mutoto (Congo)
2011 Kansen voor Kinderen (Vietnam)
2010 GicBanjou (Kameroen)
2009 Menbol (Ecuador)
2008 Biblionef (Suriname)
2007 Ninafri (Niger)
2006 Pikinini (Papoea-Nieuw-Guinea)
2005 Onderwijsproject in Altos de Cazucŕ (Colombia)
2004 Opvang kindsoldaten (Oeganda)
2003 Schoolkinderen in Passy (Senegal)
2002 Muziekschool voor kinderen in sloppenwijk in Soweto (Zuid-Afrika)
2001 Wijkprojecten in Cuzco (Peru)
2000 Onderwijsproject voor meisjes in Cox's Bazar (Bangladesh)
1999 Shangrilahome in Katmandu (Nepal)
1998 Vluchtelingenkamp van de Karen (Thailand)
1997 'Little Friends' in Phnom Penh (Cambodja) + Kinderwerking van opvangtehuis 'De Vlier' (Antwerpen)
1996 Schoolkinderen in Tuzla (Bosnië)
1995 Yayasan Satva Murakabiproject in Jakarta (Indonesië)
1994 Project voor kinderen uit de Vale do Aco (Brazilië)


Meer info vindt u bij projecten.
(via een link op ‘projecten’ worden de mensen dan verwezen naar het submenu ‘projecten’).

Terug naar menu »


5. Inleefreis

Sinds 2009 organiseert onze jarenlange partner vzw Jeugd & Vrede een inleefreis voor jongeren: een vijftiental studenten tussen 16 en 18 jaar gaan samen op reis om het gekozen goede doel ter plaatse te steunen. Er wordt hen zo de kans geboden om gedurende een tweetal weken ondergedompeld te worden in de leefwereld van de plaatselijke bevolking.

Deze inleefreis is een engagement waarvoor de jongeren zich gedurende een periode van een jaar inzetten en het past perfect binnen ons opzet om jonge mensen te sensibiliseren voor de moeilijke omstandigheden waarin mensen soms moeten overleven. Net zoals wij, zullen ook zij op hun eigen manier geld inzamelen voor het goede doel en ze komen langs op onze zanghappenings om daar het gekozen goede doel uit te leggen. En eens terug laten verslagen en foto’s zien wat de jongeren daar allemaal verwezenlijkt hebben.

6. Muzikanten Children of the Street-band

7. Vrijwilligers

Elk jaar kunnen we rekenen op talrijke vrijwilligers die mee helpen alles in goede banen te leiden. Wie geďnteresseerd is om mee te werken met ons project, dat kan! Laat ons gewoon iets weten op info@childrenofthestreet.eu.

Download ook onze vrijwilligersnota.

Terug naar menu »


8. Bestuur

Voorzitter
Yves Beaurain
Van Beethovenstraat 19
2018 Antwerpen
0474 90 31 19
yves.beaurain@telenet.be

Secretaris en artistiek verantwoordelijke
Oscar Dirk Bohnen
Grotebeerstraat 10
2018 Antwerpen
0485 61 41 89
oscar.bohnen@telenet.be

Penningmeester

Ronald Chovau
Terelststraat 62
2650 Edegem
0484 14 31 93
ronaldchovau@hotmail.com

Sociale zetel
vzw Children of the Street
Grotebeerstraat 10
2018 Antwerpen
www.childrenofthestreet.be
info@childrenofthestreet.eu

Terug naar menu »