Home Wij Projecten Concerten en Inschrijving Leerkrachten Foto en Filmpjes Wij en de Media Partners  
Wie is wie Breadcrum projecten  
   
vzw Children of the Street

Frans Devriendtstraat 34 bus 12
2600 Antwerpen
info@childrenofthestreet.eu
0474 903 119
ondernemingsnummer: 454.542.790

 

2014 HANDnepal

www.handnepal.be

WAAR WE NAAR STREVEN
HANDnepal droomt ervan om alle kinderen in Nepal een hoopvolle toekomst te bezorgen. Dat doen we door te streven naar een eerlijke start voor élk kind: degelijk onderwijs.

In Nepal is er een groot verschil tussen de kinderen die de kans krijgen om te studeren aan een privéschool en de kinderen die school lopen in het staatsonderwijs. De privéscholen beschikken over al het nodige geld om onderwijs aan te bieden op maat van de huidige maatschappij.
De staatsscholen zijn er voor alle kinderen uit families die niet het geld hebben om het peperdure privéonderwijs te betalen. Het onderwijs in deze scholen is minimaal.

Een eerlijke start voor elk kind, hoe begin je daaraan? HANDnepal kiest ervoor om één concrete actie te ondernemen: computerklassen installeren in de Nepalese staatsscholen. Een computerklas op school betekent immers een diploma met de vermelding ‘computerkennis’. Momenteel is zo’n diploma haast een exclusiviteit voor de leerlingen uit de privéscholen. Daarmee hebben zij een grote stap voor bij het vinden van een job. Die ongelijkheid tussen deze twee groepen van leerlingen wil HANDnepal verkleinen. Op die manier streeft HANDnepal naar een eerlijke start voor élk kind.

HANDnepal wil zoveel mogelijk staatsscholen voorzien van een computerklas. Eens die er is, kan een staatsschool immers een aanvraag indienen voor een computerleerkracht, betaald door de overheid. Eens de lessen van start gaan, wordt computerkennis automatisch opgenomen in het leerplan van de school. Dat betekent dat leerlingen er slechts hun diploma zullen behalen indien ze slagen voor een examen over computerkennis. Een meerwaarde op hun diploma!

HOE HET BEGON
“Ik wil iets doen voor dit land, maar hoe moet ik daaraan beginnen? ”, droomde mama bij een tas melkthee onder de Nepalese zon. “Oh, ik heb wel een idee!”, zei Chiniya en hij begon druk te telefoneren. Enkele minuten later was het geregeld: we zouden een schooltje steunen in Dhunkarka. “Maar niet zomaar geld geven hé”, zei mama, “ik wil iets meer structureels doen, iets meer dan gewoon geld storten op een rekeningnummer”. “Oké, dan zetten we projectjes op vanuit België om geld in te zamelen voor deze staatsschool”. Dat was in kannen en kruiken. En zo werd HANDnepal geboren.

Maar hoe ziet zo’n staatsschool er eigenlijk uit, en wat hebben de leerlingen er écht nodig? Een uur en een zeer avontuurlijke rit op de moto later werd dat snel duidelijk. We bezochten de school. Daar werden we onthaald door een heus ontvangstcomité, een mix van leerkrachten en ouders. Allemaal even begaan met de locale school. De verantwoordelijke vertelde over het onderwijs in deze school, over het gebruik van de weinige middelen die voorhanden zijn, maar vooral ook over het toekomstperspectief van de studenten. Niet enkel in het Westen is de computer niet meer weg te denken. Ook op het topje van de wereld is computerkennis onmisbaar voor een toekomst met hoop. Ons besluit stond vast: we installeren een computerklas!

HOE WE GROEIDEN
In oktober 2010 werden de plannen gesmeed. In de zomer van 2013 installeren we de eerste computerklas. Deze twee data zijn de mijlpalen van HANDnepal. De periode daartussen was een periode van dromen, plannen, experimenteren, geld inzamelen, vallen en opstaan.
We zamelden de eerste centen in via sponsoring en verschillende benefietacties. Daarover lees je alles op de pagina ‘evenementen’.

We beslisten in samenspraak met de school in kwestie hoe zo’n computerklas er juist moet uitzien, hoeveel computers er nodig zijn, welke technische specificaties van belang zijn, ... .

We evolueerden met HANDnepal van ‘een groepje dromers’ naar een goed georganiseerd 4e pijlerinitiatief.

Ook gingen we een belangrijke samenwerking aan met Jeugd & Vrede en Children of the Street. Daarover lees je alles op www.handnepal.be/een-nieuwe-wending/

Anno 2013 kunnen we overtuigd zeggen dat de lijnen van de organisatie volledig zijn uitgetekend, en dat we klaar zijn om snel te groeien. Van één ding zijn we zeker: het blijft niet bij de installatie van één computerklas. We zijn helemaal klaar om vele staatsscholen van een hypermoderne klas te voorzien.