Home Wij Projecten Concerten en Inschrijving Leerkrachten Foto en Filmpjes Wij en de Media Partners  
Wie is wie Breadcrum projecten  
   
vzw Children of the Street

Frans Devriendtstraat 34 bus 12
2600 Antwerpen
info@childrenofthestreet.eu
0474 903 119
ondernemingsnummer: 454.542.790

 

Een kijkje achter de schermen van Escuela Taller de Integracion (ETI)…In deze Boliviaanse lagere school zie je Luis en Jimena samen zwoegen aan een knutselwerkje. Jimena’s rechterarm is verlamd. Wat verderop zingen enkele kinderen een nieuw liedje uit volle borst mee. Twee van hen lijden aan het syndroom van down. De juf legt in gebarentaal aan Oscar en Ruben uit wat de volgende opdracht is. Ruben hoort perfect en kent zijn ‘ander’ alfabet... Dit is een school waar valide kinderen de banken delen met kinderen met een lichamelijke en/of mentale beperking. Een vooruitstrevend initiatief! In Europa durft men de uitdaging niet eens aan. In ETI is het al jaar en dag een evidentie: voor iedereen dezelfde kansen want iedereen is verrijkend.

Het idee …
Escuela Taller de Integracion is een eerlijk en veelbelovend project voor en door Bolivianen. Hun filosofie luidt als volgt: geef de mensen geen vis, maar leer ze vissen.

Al 15 jaar lang worden hier kinderen en hun ouders opgevangen die om een of andere reden uit de maatschappij vallen. Vaak gaat het om alleenstaande ouders met kinderen. Door middel van een opleiding en met een diploma in de hand slagen zij erin zich terug in de maatschappij te integreren. Zo kunnen elk jaar tientallen mensen in hun eigen dorp of wijk op eigen houtje aan het werk als naaister of bakker.

Ouders met een beperking vinden in ETI ook een tijdelijke verblijfplaats. Want ook zij horen ín de maatschappij. Dankzij een intensieve revalidatie, medische hulp en een aangepaste opleiding slagen zij er vaak in professioneel aan de slag te gaan en hun eigenwaarde terug te vinden. Zolang de omstandigheden moeilijk blijven, kunnen hun kinderen in ETI naar school of naar de kinderopvang ‘La Kantuta’. Zo’n 120 kinderen tussen 0 en 10 worden opgevangen en krijgen er gevarieerde maaltijden, leren tandjes poetsen, knutselen, zingen, …

De grotere kinderen wisselen hun halve dag in de Guardería af met een aantal uur op school. In het CIN (Centro de Integración para Niños) volgen alle kindjes samen les. ETI investeert ook veel energie in een muzikale opvoeding voor de oudsten. De filosofie hierachter is dat muziek de mens verheft en dat ook deze kinderen ambities mogen hebben, het verdienen om ‘omhoog’ te kijken en niet naar beneden.

En nu…?
In juli 2008 werd de eerste van de vier vleugels van het CIN-gebouw ingehuldigd. De tweede vleugel staat er binnenkort. Maar de bouw van nieuwe lokalen is een dure onderneming, vooral wanneer er geen steun is van de Boliviaanse overheid. Gekwalificeerde leerkrachten moeten worden uitbetaald, en noem maar op.

Tegenover de uitzichtloze ellende in het prachtige Bolivia staat het feit dat de inzet van ETI geen druppel op een hete plaat is. De omvang van het project, de graad van professionaliteit en organisatie zijn van die aard dat ETI iets kan betekenen voor een grote groep kansarme Bolivianen.