Home Wij Projecten Concerten en Inschrijving Leerkrachten Foto en Filmpjes Wij en de Media Partners  
Wie is wie Breadcrum projecten  
   
vzw Children of the Street

Frans Devriendtstraat 34 bus 12
2600 Antwerpen
info@childrenofthestreet.eu
0474 903 119
ondernemingsnummer: 454.542.790

 

2015 vzw STEUNPROJECT

www.steunproject.be

Vzw Steunproject is een vereniging die is opgestart in 2010, na een succesvolle samenerking van de Marokkaanse gemeenschap uit Antwerpen in het dorp Bni Kitoune in het noordoosten van Marokko.

Sinds de eerste migranten uit Marokko naar hier zijn geŰmigreerd, hebben ze hun vaderland eigenlijk niet losgelaten: traditie, cultuur, gewoontes, enz. zijn behouden. En dat is goed. Daarom spreken we van multiculturaliteit. Maar los van dat, heeft de Marokkaanse gemeenschap, en in het bijzonder de eerste generatie, de band met de achtergelaten familie nooit losgelaten. Dat gaat gepaard met het sturen van onderhoudsgeld, kledij, medicijnen, en noem maar op.

De derde generatie wil het systeem wel voortzetten van hun ouders en grootouders maar wel op een constructieve en duurzame manier. Geef een arme geen vis om te eten, maar geef hem een hengel om zelf te gaan vissen.

Een aantal Marokkaanse vzw's in Antwerpen sloegen de handen in elkaar om te kijken hoe ze deze uitdaging samen konden aanpakken en heel toevallig kwam de dienst ontwikkelingssamenwerking van de stad Antwerpen met hetzelfde idee. Het leidde uiteindelijk tot een samenwerking tussen verschillende verenigingen, hogescholen, Universiteit Antwerpen en het Tropisch Instituut en zou zorgen voor een constructieve en professionele manier van werken. De bedoeling is om op deze manier de gezondheidszorg en het onderwijs in Marokko te verbeteren.

Projecten in Marokko
De verenigingen Steunproject, Iben Sina en Imane ondersteunen co÷peratieven in Noord-Marokko (Bni Kitoune, Ouled Daoud en Arouit). Deze co÷peratieven geven plaatselijke gezinnen een inkomen. Op die manier kunnen zij hun kinderen naar school laten gaan en basisgezondheidszorg betalen.

De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) ondersteunt deze co÷peratieven via onder andere via studenten- en docentenuitwisselingen. Zo is sinds 2010 Bni Kitoune de thuishaven van de Antwerpse stagiairs van de hogescholen en de Universiteit Antwerpen. Ook leerkrachten van het stedelijk onderwijs gaan jaarlijks gedurende twee weken les geven in het dorp.

Van januari tot april vertoeven deze Antwerpse stagiairs in Bni Kitoune. Sinds 2012 is er ook een vrouwenwerking opgestart in het dorp door de vrouwenwerking van Steunproject (IMRA), gekoppeld aan een kleuterklas/crŔche in de lokalen van Steunproject. En sinds 2013 kunnen de kinderen eindelijk ook eens op een schommel, glijbaan,... dankzij de tussenkomst van de Belgische Technische Co÷peratie.

Een ander project van de co÷peratieven is de geitenfokvereniging. Dit is een pilootproject voor de regio waarbij geiten worden gekweekt en daarna verdeeld onder de mensen die vervolgens via microkredieten geitenkaas kunnen produceren. De kaasmeester, die deze mensen kaas leert maken, is iemand van vzw Steunproject die opleidingen heeft gevolgd in Nederland en BelgiŰ.

Het volgende project dat Steunproject in het dorp zou willen opstarten, zowel voor kinderen als volwassenen, is een milieuproject. Dit gaat van het recycleren van afval tot gewoon algemeen aandacht besteden aan het milieu.

Ali Kaddouri
vzw Steunproject
Kersbeekstraat 32
2140 Antwerpen
BelgiŰ

T: +32 474 56 84 93
T: +32 494 71 98 94